03.03.14

Відеоцентр НТУ «ХПІ»

Статті про Відеостудію НТУ « ХПІ»   :

Відеоцентр НТУ « ХПІ» ( до 1992 року Кіностудія ХПІ ) почав свою творчу діяльність восени 1957 року.

У 1957 р. випускник ХПІ Володимир Петрович Зубар , один з найталановитіших учасників студентської самодіяльності , повернувся до рідного ХПІ із заводу ХЕМЗ , щоб створити кіностудію . З ним прийшла ініціативна група: Е.Шорох , В.Малінов , М , Чопенко , Ю.Файнер та інші.

У ті роки ні у кого в Харкові не було закінченого кінопроцесу ... Поступово все необхідне для створення фільмів на плівці 35 мм - зйомки , проявлення плівки , озвучування , монтаж , мультпроізводство - студійці налагодили у себе .



Незабаром зібралася група студентів , які з ентузіазмом брали участь в роботі кіностудії. У 1958 р. був знятий перший документальний фільм «Ми на цілині » , потім ігровий фільм «Останній лист». У 1961 р. публіцистичний фільм « Геть з дороги » зробив студійців кореспондентами Всесоюзного кіножурналу «Фітіль ».

З 1959 р. існували разом кіностудія і кінолабораторія , налагоджувалося виробництво навчальних фільмів.

В.П.Зубарь залучав до роботи над фільмами своїх товаришів по самодіяльності , в році навчання в ХПІ що блищали на студентських вечорах. Серед них були і ті , хто згодом стали професійними діячами кіно: А.Інін , В. Фокін , В.Харченко . З 1965 р. повністю присвятив себе роботі на кіностудії Аркадій Фаустов , що незабаром став її керівником , - Володимир Зубар передав йому естафету . У цьому ж році всі ці талановиті політехніки створюють легендарний фільм «КВН ».

Наприкінці 60 -х рр. . кіностудія ХПІ стає Народної і за формою і за змістом , тому що студенти знаходять тут свій другий дім. З 1968 року студія починає регулярно набирати студентів і навчати їх основам сценарного , режисерського , операторського і акторської майстерності. Хлопцям дають можливість брати участь у кінопроцесі , самим знімати фільми.

За словами В.П.Зубаря : « Фаустов став« мотором »і душею колективу , що зібрав багатьох талановитих аматорів кіномистецтва , з яких згодом вийшло чимало відомих професіоналів - режисерів , акторів , операторів , працівників телевіденія.Есть навіть володар« Оскара » !

У 1974 році за видатні творчі досягнення Кіностудії ХПІ було присвоєно звання « Народна Кіностудія ».

Більшість студійців не переривають зв'язок з кіностудією , багато ставали її співробітниками . Кілька людей з першого набору і зараз працюють на студії.

Аркадій Михайлович Фаустов , режисер , сценарист , керівник , якого студійці називають «вчитель» , пропрацював на кіностудії ХПІ , яка в 90ті рр. . була перетворена в Відеоцентр , до 2009 р.

Всього аматорської кіностудією було знято близько 120 фільмів. Вона завоювала безліч дипломів і нагород у різних конкурсах , займала призові місця і отримувала дипломи на союзних і міжнародних фестивалях.

Студія « ХПІ -фільм» знімала у всіх жанрах: хроніка , документальні , ігрові , навчальні фільми , зробила прорив в електронній мультиплікації. Згадаймо деякі фільми : «Політехнічний : роки , події , люди ... » , «Ця славна Т- 34 » , «Дорога пізнання» , «Наш Політехнічний» , «Гра в кішки- мишки» , «Навчально -спортивний комплекс ХПІ» , « щоденник Фестивалю » , « Показуйте , нам цікаво » , « Eindruke » , « Ігрове проектування » , мультфільми « Новий маршрут », « Бумеранг ».

Любительська кіностудія виробляла високопрофесійну продукцію .

У 90 -ті роки багато вузів не змогли зберегти свої кіностудії , і тільки НТУ « ХПІ » продовжує жити і творити.

Сьогодні Відеоцентр НТУ « ХПІ» відомий своїми навчальними та документальними фільмами і роликами , його продукція використовується на презентаціях , виставках , конференціях і переговорах , в яких бере участь вуз .

Нинішній керівник Едуард Тихенко ( Edward Tikhenko ) прагне вивести Відеоцентр НТУ « ХПІ» на сучасний технологічний рівень.

У 2010 році розпочато оновлення інформаційної та матеріально -технічної бази відеоцентра , створений канал відеоцентри НТУ « ХПІ » на сайті YouTube.com .

У 2011 році за підтримки ТОВ " Укркомінтел » створений сайт khpi.info , який призначений для розміщення інформаційних та навчальних відеофільмів , а також для розробки і впровадження нових інформаційних технологій у навчальний процес НТУ « ХПІ ».

Триває плідна традиція кіностудії ХПІ - заняття зі студентами та школярами , прилучення їх до творчості. У 2007 році засновано Фестиваль творчості молоді «Космос і Культура» на якому щорічно творча молодь Харкова представляє свої відеофільми створені під керівництвом співробітників Творчої студії « Астра» , Міжнародної дитячої фізичної лабораторії НТУ « ХПІ» та відеоцентри НТУ « ХПІ ».

Наш Політех у всі часи розвиває не тільки науковий потенціал і професійні навички , а й художні таланти своїх учнів.

Більше 50 років створюється кіно-і відеолетопісь рідного ХПІ. Це надбання Відеоцентр дбайливо зберігає і поповнює для прийдешніх поколінь політехніків !

Історія
Відео

Немає коментарів:

Дописати коментар