14.02.14

Олександр Даниленко. Історія створення: "Зійшла зоря"


Автор статті: 
Концепт кліпу «Зійшла зоря» ми розвивали разом із Романом Крилем, лідером гурту «Очеретяний кіт». Саме його ініціативі належить ідея створення кліпу, і саме він запропонував загальну ідею показати довгий шлях чумака та його думи. Сама пісня є дуже атмосферною, заглиблює слухача у стан трансу і роздумів. Я не хочу вдаватися до глибокого тлумачення певних образів і сцен, тому що у цій роботі навмисно залишено багато вільного місця на власне трактування тих чи інших образів.Відеоряд не має гострої сюжетної і змістової нитки. Кожен може розуміти по своєму. І що цікаво, деякі глядачі знаходили такий глибокий зміст і цікаві асоціації, які не були закладені мною. У такі моменти я відчуваю сором за власний поверхневий погляд і в ту саму мить - невеличку гордість, що схема довільних інтерпретацій кліпу працює добре.

Кліп розпочинається зі схеми світу, але на український лад, де черепаху і слонів замінили воли та риба.


Головна ідея, яка пронизує увесь кліп спочатку і до кінця, це те, що символ риби є душею, долею чумака. І весь шлях він згадує і обмірковує події і пригоди, які випали на його долю.

Риба з’являється у різних формах. Її зображення вишиває дівчина, яка сумує за чумаком і чекає на його повернення. До речи, за її груди музиканти «Очеретяного кота» висловили окрему подяку.


Зміна пори року застигає чумака у дорозі, і аби показати цей перехід, я намалював, як Зима вказує Осені на термометр, який вона носить на руці як годинник. Температура швидко падає, Осінь поступається місцем на троні. Починається сніг.



Чумак приходить до ладу з власною долею. І випиває горілки з рибою за мир, гармонію і аби зігрітись.


Горілка не рятує від морозу і негоди. Чумаку непереливки, у нього жар. І аби показати стан високої температури і запаморочення, я зробив навколо нього ареол, крізь який він вже не відчуває холоду і зими. Перед очами йому, буквально, все іде обертом.




Свічка його життя загасає.І коли його душа покидає тіло, він приєднується до інших душ, одягнувши собі млина на голову. Чому саме в такий спосіб? Не знаю.


Подивитись анімацію:

Читати інше:
Олександр Даниленко. Історія створення: "Карпатський реп"
Даниленко Олександр. Історія створення: "Reggae "

Немає коментарів:

Дописати коментар