17.05.13

М У Л Ь Т И М Е Д І Й Н А С Т У Д І Я C L A R A S T U D I O

М У Л Ь Т И М Е Д І Й Н А    С Т У Д І Я
C L A R A    S T U D I O

На сьогоднішній день, Сlara Studio складається з телевізійної студії, студії звукозапису, видавництва та веде видавничу діяльність в друкарні, яка належить Ордену Братів Менших Капуцинів. Управління цієї немалої організації знаходиться в м. Брацлаві (Кам'янець–Подільська єпархія), а головний офіс Сlara Studio - у Києві. На цій сторінці спробуємо трохи описати, діяльність відділів Сlara Studio. Для того щоб мати повну уяву про сьогоднішню Сlara Studio потрібно звернутися до історії, яка попереждувала її виникнення.

1. Видавництво та друкарня
В 1991 року брати капуцини в Україні розпочали видавничу діяльність. Початково вони видавали газету, яка згодом перетворилася на журнал „Християнське Слово”, який виходив у роках 1991–2001, одночасно видавалися брошури та книжки. В продовж останніх трьох років від червня 2004 р. по теперішній час капуцинське видавництво „Християнське Слово” стало складовою частиною мультимедійної студії Сlara Studio.
Історія почалась з того як попередній єпископ Кам'янецько-Подільської єпархії Ян Ольшанський переніс єпархіальну друкарню з Кам'янця-Подільського до Брацлава, при цьому доручаючи капуцинам керівництво нею. Присутність там сестер бенедиктинок–лоретанок, головна харизма яких полягає в апостольстві за допомогою друкарської діяльності була одним з позитивних аргументів розміщення друкарні в Брацлаві. Однак, згодом виявилося, що це мало продуктивна поліграфічна лінія, також відстань між місцем приготування та друком була досить велика, біля 60 кілометрів. Тому було прийнято рішення відкрити видавництво на власному місці, в м. Вінниці.
Видавництво займається приготуванням до друку та видавництвом власної продукції, а працює на замовлення.
•  Характерною рисою капуцинського видавництва є „Християнський Молитовник”, що вже кілька разів
перевидавався тиражем близько 300 тис. екземплярів. За останніх три роки надрукували та продали 45 тис. його екземплярів.
•  Інший проект видавництва, що був здійснений у цьому часі це видання 5 тис. екземплярів „Дитячий молитовник”.
•  Надруковано також 30 номерів журналу „Твій Журнал” (на даний час „Водограй”) на замовлення Католицького Медіа Центру – 200 тис. екз.
•  Великою популярністю тішаться брошурні видання катехетичного характеру, автором яких був наш брат Костянтин Морозов. Деякі з них перевидавалися по вісім, а деякі (книжка „Як добре сповідатися”) навіть 12 разів.
•  Видавництво редагує, готує до друку та друкує журнал „Голос отця Піо”(було видано 12 номерів, 13 готується до друку). Цей журнал, відомий у всьому католицькому світі під оригінальною назвою „Voce di Padre Pio”, видається в Сан-Джованні Ротондо і має багато мовних версій. В українській версії „Голос Отця Піо” являє собою кольоровий журнал формату А4 обсягом 24 сторінки. Видавцем часопису є українська Віце-Провінція Ордену Братів Менших Капуцинів. Як це пояснює редактор часопису бр. Юстин Русін ОFMCap, потреба в такому виданні виникла вже давно, оскільки останні роки, особливо – після канонізації Отця Піо, багато українців, і серед них не тільки католики латинського обряду, цікавляться особою великого святого, Стигматика і Чудотворця ХХ століття, котру це видання представляє. В часопису друкуються листи св. Отця Піо, присвячені йому статті, розповіді про важливі події його життя, матеріали, що торкатимуться теми францисканської духовності та важливих проблем духовного життя, розповіді про святих-францисканців тощо.
•  Впродовж двох місяців ведеться робота над журналом „Прийди”, який видає Школа Християнського Життя та Євангелізації.
2. Телевізійна студія
Дитяче телебачення: фільми і мультфільми, телепередачі й конкурси, пісні і кліпи – усе це складає невід'ємну частину життя малечі, заповнює їхній вільний час і впливає на формування світосприйняття. Тому так важливо, аби дитячі мас-медійні продукти були на належному рівні з точки зору всієї сукупності педагогічних засад і принципів. Саме з такою метою при монастирі Братів Менших Капуцинів у Вінниці діє дитяча телевізійна студія „Клара Студія”.
Ідея створення студії з'явилася в 1993 р. У вересні того ж року на каналі муніципального вінницького телебачення „Віта” вийшла перша програма „Надія”. З того часу без перерви кожного тижня ця програма транслюється на різних локальних телевізійних каналах. Від статичних образів, наповнених мінімальними ефектами, до динамічного доброго телевізійного продукту, що характеризується високою якістю й захоплюючим сюжетом.
У 2003 році Апостольський Нунцій освятив новий павільйон телевізійної студії.
З вересня 2004 року програма „Містечко Надія” щотижня виходила на Першому Національному. Її головною метою була допомога в духовному, моральному і суспільному вихованні дітей, що основується на християнських цінностях. П'ятнадцятихвилинна передача за своїм характером надзвичайно динамічна і кольорова, як світ дитини. Кожна програма складалася з кількох рубрик. На початку діти з вулиці Добра зустрічались із своєю дитячою проблемою, розв'язання якої знаходили у Біблії. Чергові рубрики: „Жарти”, „Мала лабораторія майстерності”, „Зустріч з Ангелом” і на завершення пісенька. „Надія” надзвичайно подобалась дітям – листи на запропоновані конкурси надходили до редакції з усієї України, від дітей православного, католицького і греко-католицького віросповідання.
В серпні 2007 року керівництво НТКУ, вирішило зняти з ефіру  проект «Містечко Надія» як застарілий формат. Разом з цим було узгоджено, що у випадку створення нового сучасного формату програми, яка буде цікавою, пізнавальною, сприятиме правильному духовному та ціннісному розвитку дітей, вона отримає своє місце в ефірі Першого Національного.
В середині 2008 р. було створено нову програму – „Антивірус для дітей". Це сучасний формат, створений з залученням новітніх інформаційних, анімаційних та монтажних технологій. Для оформлення програми здійснюється об'єднання живого відео з 3D-анімацією.
Діти (2 братики і 2 сестрички) потрапляють до системного блоку по запрошенню віртуального друга – риби Іхтіс (анімована лялька 3D). Разом з дітьми до комп'ютера потрапляє МОБА (мобільний телефон). Комп'ютерний друг зазиває дітей у надзвичайні подорожі мережею Інтернет. Друзі Іхтіса стають друзями дітей: шалений професор, пожежники, винахідники, мандрівники і багато інших...
Крім захоплюючого інформаційного простору, діти зустрічаються з небезпеками, які постають у програмі під оболонкою комп'ютерних вірусів. Від загрози дітей рятує антивірус – Іхтіс. З'ясовуються також, що Іхтіс – художник: він завжди має приготований для дітей мультфільм про свого однойменного друга – Ісуса з Назарету. Кожну серію програми супроводжує відео кліп музичного дитячого гурту "Ковчег Ноя".
Важливим моментом у розробці сценарію є постановка проблемних ситуацій, у які може потрапляти сучасна дитина. Програма дає добрі та безпечні для дитячої психіки розв'язання проблем, що сприяє розвитку позитивних психологічних стереотипів.
Авторами програми розроблений також цікавий Інтернет сайт для малюків і їх батьків, запрошуємо подивитись.
В 2004 – 2007 рр. телевізійна студія випустила:
- 37, 5 годин (3 дні) ефірного часу телевізійної програми для дітей;
- біля 5 годин документальних фільмів.
На замовлення Tele Radio Padre Pio з Сан Джовані Ротондо (провінція Форджіа) було перекладено і озвучено 12 програм „Містечко Надії”.
3. Студія звукозапису
Павільйон телестудії також призначений для звукозапису. На сьогодні в ньому реалізовано 18 аудіо проектів. Наприклад, гурт „Кана” з Києва, альбом дитячої групи „Ковчег Ноя”, запис класичної та розважальної музики.
4. Ковчег Ноя
„Ковчег Ноя” – це спеціальний проект Clara Studio. Цей проект свої початки бере з одноіменного проекту „Arki Noego” в Польщі, автори котрого дозволили виконувати їхні твори українською мовою. Пісні Ковчегу використовувались і надалі використовуються в телевізійній програмі для дітей „Містечко Надія”. Ідея „Ноєвого Ковчегу” поширилася по всьому світі, під цією назвою існують проекти у Швеції, Німеччині, Перу. У 2005 році ми отримали авторські права на запис і виконання творів „Arki Noego” й у квітні того ж року в нашій студії записали перший диск групи українською мовою. Диск вийшов двома тиражами у кількості 1000 екземплярів. Впродовж останніх двох років ми мали кільканадцять концертів разом з київським гуртом „Кана”.
Адреса редакції Clara Studio
бул. Пєрова, 1б
02125 КИЇВТел./факс: +38 (044) 510-85-87
e-mail office@clarastudio.com.ua
Відповідальний за Clara Studio 
брат Юстин Русін

стаття із сайту http://www.kapucyni.org.ua/641.htm 

Немає коментарів:

Дописати коментар